Ett värdigt avslut

Inlagt den Sep 23, 2014 i Journal | Ingen kommentar

Septembersiluett copy


Johan var lika sugen som jag – att fånga den flyktiga septemberkvällen genom lite spösvingande…

kom då årets sista havsöringstur – en kortkväll efter jobbet tillsammans med ”lille” Vincent och svåger-Johan i det strålande septembervädret; en lång säsong skulle ändas. Kanske har det varit min längsta fiskesäsong någonsin, sett till antalet fisken som avverkats – möjliggjorda utav det märkvärdigt ovanliga sommarhalvåret. Dock så vill jag inte sätta något: ”är-lika-med tecken” utifrån en bra fiskesommar, då den långa värmeböljan förvandlat mina allra yttersta kustställen till jolmiga badplatser. Och det kom sedan att dröja ända till slutet av augusti, innan nätter och vind slutligen friskade upp förutsättningarna till ett vettigt fiske. Jag vet att inte alla håller med – utan bedyrar att fisket också varit bra under värmen; men med ”vettigt” så förhåller jag mig till den gräns då jag inte längre ser det etiskt försvarbart att dödköra småfisk i jakt på den genomsnittligt återkommande öringen över godkänt mått. Återutsätta fisk funkar helt enkelt inte med en vattentemperatur runt tjugo grader eller mer – det är bara att gilla läget!

Jag glömmer inte heller den sköna sommaren som vi har upplevt – alla härliga stunder, och öringar – ett bokslut med tio fiskar på 60′ eller över har jag aldrig tidigare haft.

Jag noterar den avvikande sommaren 2014, och de oroande funderingarna huruvida det är verkliga effekter utav en klimatförändring vi ser. Men samtidigt glömmer jag inte hoppet – att vi ännu kan ta kloka beslut på alla nivåer – makthavare i det stora, likväl som du och jag i det lilla. Jag glömmer inte heller den sköna sommaren som vi har upplevt – alla härliga stunder, och öringar – ett bokslut med tio fiskar på 60′ eller över har jag aldrig tidigare haft.
Hur gick det då med det där sista fisket? Jodå, även det blev lite utav ”extra allt”; underbart väder, vacker plats, härligt sällskap, perfekt vind, och öringar i omslagssnitt.
Redan efter någon timmas fiske satt vi nöjda på klippan och fikade. Vincent hade fått lufta sin nya Fjällräven-rygga, och Johan hade fått sin största öring hittills: 1,7kg – avslutade hans första säsong… Inte illa Johan (nåväl, med den läromästaren så…)!
Min sista öring utav två, mätte hela 63′! En praktfull hanfisk – redan tjusigt uppklädd för den kommande dansen uppe i lekbäckens fåra. Minnesbilderna bör räcka flera vintrar, och då fisken, kraftfull, gled ut igen i tångbrantens grönskimrande vatten kunde jag bara lyfta på kepsen och tacka, och lyckönska inför årets viktigaste uppgift.

– mer än nöjd,
Signatur firstname original

Johan avslut 2014 S copy

Johans avslut

 

Skriv ett inlägg